Een houthaard, de moeite waard?

Het lijkt alsof de Vlaamse overheid een heksenjacht begonnen is tegen de eigenaars van houtkachels. Veel mensen vragen zich dan ook af of ze hun kachel nog mogen aansteken. Laten we voor eens en voor altijd de fabels de wereld uithelpen. Uiteraard is een houthaard nog steeds een goed idee. Bij correct gebruik kan een houthaard een perfect CO2-neutraal alternatief zijn voor fossiele brandstoffen.

Leest u even mee… Laten we eerst eventjes de oneerlijke vergelijking aanpakken. De Vlaamse overheid spreekt in hun klaagzang steevast over de vervuilende houthaard. Een vervuilende houthaard is niet meer te vergelijken met een nieuwe houthaard anno 2022. De vervuiling door houtkachels waarover de Vlaamse Milieumaatschappij spreekt, wordt het voor het overgrote deel veroorzaakt door oudere kachels (+15 jaar oud).

De nieuwe generatie houthaarden benutten alle warmte uit het hout door hun technische aanpassingen die ervoor zorgen dat er meer controle is over de luchttoevoer, de optimalisatie van het verbrandingsproces en een enorme toename van het rendement. Sedert 1 januari 2022 geldt de nieuwe Europese Eco-design richtlijn (rendement van +75%, fijnstof uitstoot van <40 mg/m). In deze richtlijnen staat haarfijn uitgeschreven aan welke eisen een nieuwe houthaard moet voldoen. Alles gaat vooruit, evolueert en wordt aangepast, dus het zou nogal onlogisch zijn als serieuze fabrikanten in onze branche niet mee zouden gegaan zijn. M-Design investeert, innoveert en evolueert en voldoet sinds jaar en dag aan deze enorm strenge richtlijnen.

Met onze laatste nieuwe ontwikkelingen, gaan we zelfs ver onder de vastgelegde norm, wat resulteert in nog minder verbruik en bijgevolg een nog goedkopere verwarming. Ook u kan meehelpen aan het bereiken van een optimaal rendement en een minimale uitstoot. Gebruik enkel droog, schoon en onbehandeld hout. Steek je haard aan volgend de Zwitserse methode. Doe u dit? Dan ben je zeker van een zuivere opstart.

Weet ook dat hout een positieve invloed kan hebben op het milieu. In de Belgische bossen vinden we genoeg hout, zodat we dit zonder hoge transportlasten als lokale energiebron kunnen gebruiken. De bossen worden beter opgekuist en zo wordt het risico op een bosbrand verminderd. Als het uit regenereerbare bossen komt, is de verbranding ervan CO2-neutraal. De CO2-uitstoot wordt tijdens die verbranding namelijk gecompenseerd door de absorptie van dit gas door bomen tijdens hun groei. De doelstelling van Europa om 20% hernieuwbare energie te bereiken, kan dus gegarandeerd worden dankzij… hout!

DUS…

  • Een houthaard van de nieuwe generatie valt absoluut niet te vergelijken met een oude, vervuilende open haard of kachel en dit vanwege nieuwe technologieën & beter rendement;
  • Hout uit regenereerbare bossen, is CO2-neutraal;
  • UIw stookgedrag is natuurlijk ook belangrijk!
  • Onze nieuwe generatie houthaarden zijn 10 tot 15 keer zuiverder wat de verbranding betreft, daarom is het belangrijk dat we met z’n allen inzetten op de vervangmarkt.
  • De oude houthaarden uit de markt halen en vervangen door nieuwe houthaarden, dàt is pas extra inspanning voor het milieu.
  • Als we samen onze krachten bundelen, wij door onze innoverende technologie & uzelf thuis door verantwoord te stoken, is er geen reden meer om niet te genieten van een warm, sfeervolle houthaard.

Zeg nu zelf, niets gezelliger dan een knisperende gloed om op een verantwoordde manier uw koude dagen te verwarmen. Gelukkigere mensen, leven langer!

Veel plezier, met uw M-Design haard.