Ken je de Zwitserse stookmethode?

Welke invloed heeft hout stoken op het klimaat?

Hout is klimaatneutraal want de CO2 die vrijkomt bij de verbranding draagt namelijk niet bij aan klimaatverandering.  Bomen nemen kooldioxide op uit de lucht.  Als ze doodgaan, komt dit weer vrij.  Tijdens deze relatief korte cyclus blijft de hoeveelheid kooldioxidegas in de atmosfeer constant.  Door het stoken van hout wordt deze cyclus versneld, maar de CO2 concentratie in de lucht wordt niet hoger.

Welke factoren zijn belangrijk om milieuvriendelijk te stoken?

1° De nieuwe haarden zijn voorzien van de nieuwste verbrandingstechnieken.  Daarmee wordt vrijwel al het fijn stof volledig verbrand en stijgt het rendement.

2° Zorg voor een goed trekkend rookkanaal passend bij je toestel.  Een goede isolatie is belangrijk, net als het beperken van het aantal bochten en vernauwingen.  Laat je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen.

3° Gebruik bij het stoken de juiste brandstof.  We adviseren hardere houtsoorten zoals berk, beuk, eik en es.  Nadat het hout gekloven is, laat je het nog 1 tot 2 jaar drogen, totdat het vochtpercentage lager ligt dan 20 %.  Zorg voor een geventileerde opslag van het hout.

4° De vierde factor is de manier van stoken.  Door middel van de Zwitsere methode , stook je je haard zuinig en schoon.

Wat is de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken en wordt daardoor ook de top-down methode genoemd.  Deze manier van stoken is veel gunstiger voor het milieu.  De meeste mensen steken hun kachel onderaan aan, terwijl het bij de nieuwe methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt.  De Zwitserse methode kunt u vergelijken met een brandende kaars, deze brandt ook van boven naar beneden.

Waarom de Zwitserse stookmethode?

Door de blokken vanaf boven aan te steken komt er minder rook vrij.   Op deze manier zorgt u ervoor dat u al van bij het begin een optimale verbranding krijgt en kunt u op een zeer schone en efficiënte manier stoken met veel minder fijn stof in het milieu.

Vanwege de volledige verbranding van het haardhout is deze methode ook duurzamer. Dat betekent dat u met minder brandhout meer warmte en gezelligheid kunt creëren.

Omdat u uiteindelijk minder hout nodig heeft, moet u minder hout kopen en stapelen, dus goed voor de portemonnee.   Zo wordt het gebruik van uw haard aantrekkelijker, vergeleken met het aanzetten van de verwarming in huis.

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode?

We stapelen eerst enkele grote houtblokken in de haard, dicht tegen elkaar.  Zorg ervoor dat het hout minder dan 20 % vocht bevat.  Daar bovenop  leg je een beetje fijn hout met een aanmaakblokje ertussen. Zorg ervoor dat de zuurstof toevoer open staat?  Het fijn hout bovenaan wordt aangestoken en zal optimaal verbranden omdat er voldoende lucht aanwezig is.  Bij het starten, kan je de deur een klein beetje openlaten.   Het vuur verspreidt zich langzaam van boven naar beneden en zal geleidelijk de haard en het rookkanaal verwarmen. De deur mag na ongeveer 5 minuutjes gesloten worden.  Het haardvuur voedt nu zichzelf en zal lang blijven branden, ongeveer 2 uur.  Er ontstaat een volledige verbranding welke het meeste rendement oplevert en de minste rookontwikkeling veroorzaakt.  De deur best zo veel mogelijk gesloten houden zodat de temperatuur in de brandkamer hoog blijft en de verbranding optimaal.

Wanneer het vuur te warm wordt zet dan niet de luchttoevoer dicht, maar doe gewoon geen of minder nieuwe blokken op het vuur. De warmte in uw kamer wordt beter geregeld door de hoeveelheid hout en niet door de luchttoevoer.  Zo zorg je voor minder roetafzetting zowel aan de binnenwanden van de haard en in het rookkanaal.  En vooral een proper glas met een prachtig zicht op de vlammen is een perfecte indicator voor een goede stookmethode.

Wacht niet te lang om nieuw hout in de haard te leggen om te voorkomen dat de temperatuur daalt en er veel rookontwikkeling ontstaat.  Bijvullen terwijl er nog een laag gloeiende kolen liggen, is ideaal.  Om dit te bekomen, moet je steeds een dikke laag assen laten liggen zodat een gloeiend bed kan ontstaan.

Hoe kunnen we nu ecologisch stoken?

  • Grote, droge houtblokken onderaan, kleine houtjes boven aan
  • Assen lang genoeg laten liggen, zo brandt het hout trager
  • Deur zo weinig mogelijk open doen, om de hoge temperatuur te behouden in de haard

Alle kachels en haarden met een A of A+ label zijn klaar voor de toekomst en voldoen aan de strenge normen van de Green Deal die van kracht zijn vanaf 2030.